glutenvrij Vegan Zoete recepten

Lemon Bars

This post is also available in: English (Engels)

Vorige week was ik jarig, en ik moest mezelf natuurlijk uitsloven in de keuken voor de paar vrienden die langs konden komen. Dit nieuwe recept was echt een eye-catcher op tafel. Niet alleen vanwege de perfect mooi gelukte lagen, maar ook omdat het nog eens enorm lekker was.

Een vriendin claimde zelfs na afloop dat ik niet meer op feestjes binnen mocht komen van onze vriendengroep zonder dat ik een bak van deze Lemon Bars mee zou nemen!

Ik voelde me enorm trots natuurlijk en daarom moest en zou ik dit recept ook met jullie delen!

En voor de glutenvrij etende mensen, is dit recept ook weer glutenvrij!

Zelf heb ik geen coeliakie, maar ik ook leer elke dag weer iets nieuws, en vandaag leerde ik dat haverbloem ondanks dat deze van nature een glutenvrije graansoort is, waardoor ik dus dacht dat het automatisch dus een coeliakie veilig zou zijn, dit vaak besmet is met sporen van andere graansoorten. Mocht je dit recept voor iemand maken met coeliakie zorg dan dat je echt een glutenvrije haverbloem haalt. Verder is het recept wel pinda vrij maar niet vrij van noten.

Nou ben je klaar voor deze super lekkere Lemon bars?

Want wanneer het leven je citroenen geeft, maak je Lemon bars!

Bodem:
120 gr. Haverbloem
96 gr. Amandelmeel
3 el lichtbruine suiker (kokosbloesem suiker werkt ook)
6-7 el kokosolie of gesmolten vegan boter

1ste laag:
150 gr. Geweekte Cashewnoten
1 blik kokosroom (de vette laag in een blik kokosmelk)
3 el Arrowroot of maizena
citroensap van 2 citroenen
rasp van 2 citroen
snufje zout
4 el agave siroop

2de laag:
220ml plantaardige melk (ik heb dit aangevuld met de overgebleven kokosmelk uit het blik)
sap van 2 citroenen
rasp van 2 citroenen
120 gr. Suiker
1 a 2 tl kurkuma
3 el maizena

Bereiding:

Zorg dat je de avond van te voren de cashewnoten in de week zet, of allicht 4 á 5 uur van te voren in lauwwarm water.

Leg een laag bakpapier in een vierkante vorm van 20×20 cm, een ronde vorm kan natuurlijk ook dan kan je punten snijden i.p.v. blokjes.

Meng de haverbloem met de amandelmeel de suiker meng dit even door elkaar en doe dan de kokosolie/boter erbij. Meng tot het aan elkaar blijft plakken, mocht het nog erg droog lijken kan je er nog wat kokosolie bij doen. En verdeel het dan daarna over de bodem van de vorm druk het dan goed aan eventueel met een glas zodat het echt goed stevig in de vorm zit.

Zet vervolgens in de oven voor 15 minuten op 190 graden. Tot de bodem een beetje goudbruine randjes krijgt.

Ga in de tussentijd aan de slag met de 1ste laag. Rasp en pers de citroenen en stop vervolgens al de ingrediënten van de 1ste laag in een foodprocessor of blender tot het een mooi gladde romige substantie is.

Zodra de bodem klaar is en uit de oven komt laat deze dan een klein beetje afkoelen voor je de cashewnoot laag erop giet. En zet de oven terug naar 170 graden.

Tik de vorm een aantal keer op het aanrecht zodat er niet eventueel bubbels onder verstopt zitten.

En zet vervolgens in de oven voor 20 tot 25 minuten tot het er bij de randjes wat droger uit gaan zien en het stevig is geworden.

Terwijl dat in de oven staat kan je aan de slag met de 2de laag! Als het goed is heb je van dat blik kokosmelk de “melk” nog over sinds dat zonde is om weg te gooien, giet dit in een maatbeker en vul de rest aan met een andere plantaardige melk tot de 220 ml. (ik zelf heb kokos drink van alpro gebruikt) maar amandel of havermelk werkt ook prima!

Giet dit in een pan, je hoeft het vuur nog niet aan te zetten.

In een andere bakje doe je de sap en rasp van de citroenen en meng daar de maizena en kurkuma doorheen tot deze zijn opgelost.

Doe dit vervolgens bij de melk en doe de suiker erbij, laat dit op laag vuur opwarmen en roer bijna constant zodat het niet aan de bodem van de pan blijft plakken.

Het is goed zodra het ineens een dikke substantie is dat lijkt op pudding.

Je kan het vrijwel direct over de rest heen gieten, het maakt niet uit of de rest nog warm is van de oven. Het moet toch beide afkoelen. Wel belangrijk is is dat de laat die uit de oven komt wel echt goed stevig is geworden door het bakken, anders gaan de lagen door elkaar vloeien.

Laat vervolgens volledig afkoelen en zet daarna in de koelkast om goed op te laten stijven.

Zodra helemaal afgekoeld en opgestijfd haal je het uit de vorm en kan je het in blokjes of puntjes snijden.