Vegan Zoete recepten

Vegan Advocaat Paas Cheesecake

This post is also available in: English (Engels)

Er zijn dingen die je gewoon niet kan veganizen zou je denken toch… dat iets wat volledig van ei gemaakt is 1 van die dingen is. Maar nee, dit experiment is enorm geslaagd! En enorm lekker!

Pasen komt eraan en dan is alles ei, ei, ei… Maar eieren zitten er voor een veganist niet bij.

Ik kan mij van vroeger nog herinneren dat mijn vader en oma regelmatig voor Kerst en Pasen Advocaat dronken of Tokkelroom lepelde met zo’n hele grote dot slagroom bovenop. Het was een van de weinige dingen die mijn vader ook lekker vond qua alcohol. En ik snap het wel, het is romig en zoet, een beetje als vanillevla met drank!

Ik vond het ook altijd wel lekker en dacht, dat moet toch wel na te maken zijn? Ik denk dat ik best dichtbij gekomen ben!

1 advies, nja 2 eigenlijk: als je denkt oh ik doe het zout vervangen met Kala Namak, doe het NIET! Ik deed het bij mijn eerste poging en ik liep kokhalzend door mijn keuken omdat het veeeelll te overheersend was.
En als je het doet zorg dan dat het écht maar een korreltje is en niet zoals je normaal een “snufje” zout ergens in doet. Want daar zal je echt spijt van hebben. Haha!

En 2, toen ik Oatly Greek yoghurt had gekocht, vond ik deze echt niet lekker om los te eten veel te vet, maar de textuur is heerlijk om mee te bakken! Dus als je vorige week met de “vega-week” flink hebt ingeslagen en het stiekem toch niet lekker vind, gooi het in deze paas cheesecake! Natuurlijk kan je ook gewoon een andere stevige plantaardige yoghurt gebruiken, zoals de Alpro No-sugar

Variatietip: mocht je geen alcohol willen gebruiken, kan je deze weglaten en in de vulling een extra 60 ml vanille drink erin doen, en voor de topping deze gewoon weglaten.

Glutenvrij tip: gebruik voor de bodem glutenvrije koekjes, volledig custardpoeder en geen griesmeel. En gebruik geen Oatly maar gewoon volledig Alpro No-Sugar. 

Bodem:

  • 200 gram koekjes (ik gebruikte de McVities Digestive)
  • 50 gram boter (ik gebruikte Flora Plant)
  • 75 gram chocolade

Cheescake vulling:

  • 600 gram Oatly Greek of Alpro no-sugar (dit is anderhalf bakje)
  • 100 gram suiker
  • 30 gram custardpoeder
  • 20 gram griesmeel (ja kan ook 20 gram extra custardpoeder doen maar ik vind dat de griesmeel een lekkere textuur geeft)
  • 210 ml Alpro vanille drink
  • 60 ml Brandewijn
  • 50 gram boter (Flora Plant)
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snuf zout

topping:

  • 200 ml op klop room van alpro
  • 2 zakjes klopfix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 30 ml vegan advocaat
  • Decoratie chocolade (bijv pure vlokken of hagelslag)

Vegan advocaat:

  • 30 ml alpro vanille vla (echt de vla niet de yoghurt deze staat vaak buiten de koeling)
  • 10 ml Brandewijn (ik gebruikte Gorter inmaak brandewijn)
  • Snuf zout
  • ¼ theelepel kurkuma (voor de mooie geel/oranje kleur)
  • Eventueel wat poedersuiker om het iets meer in te dikken

Bereiding:

Begin met de bodem, neem een vorm van 22 cm doorsnede, bekleed deze met bakpapier.

Verkruimel vervolgens de koekjes en smelt de boter, meng dit door elkaar. Druk dit daarna goed aan op de bodem van de bakvorm.

Smelt daarna de chocolade en giet dit verspreidend over de koekjes bodem. Je kan het proberen voorzichtig een beetje te spreiden met een spatel maar pas op dat je de kruimelbodem niet breekt.

Zet de vorm vervolgens in de vriezer zodat dat chocolade snel kan opstijven terwijl je aan de slag gaat met de vulling van de cheesecake.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Dit is alle ingrediënten in een blender of keukenmachine doen en alles goed door elkaar blenden, vergeet niet de boter te smelten voor je die erbij gooit!

Als de chocolade op de koekjes bodem hard is kan je de vulling eroverheen gieten.

Zet het in de oven voor 1 uur en 20 min. Het eerste half uur op 170 graden en vervolgens 50 min op 100-120 graden. (dit ligt een beetje aan hoe bruin de cheesecake wordt op de bovenkant.)

Zodra je cheesecake niet meer echt bubbelt weet je dat deze klaar is.

Tip: zet een glazen ovenschaal op een rek onder je cheesecake met een flinke laag water erin, dit voorkomt vaak dat je cheesecake gaat scheuren.

Laat de cheesecake langzaam afkoelen ongeveer een kwartier/half uur in een oven met de deur op een kiertje. En laat daarna volledig afkoelen buiten of in de koelkast, dit is om te voorkomen dat je cheesecake misschien inzakt.

Wanneer je cheesecake volledig is afgekoeld (meestal 3-4 uur) kan je beginnen aan je toppings.

Dit is de slagroom opkloppen met de slagroomversteviger en de vanillesuiker.

Voor de advocaat, meng je de bovenstaande ingrediënten in een klein bakje. Mocht je het niet dik genoeg vinden kan je het iets indikken met poedersuiker.

lepel het mengsel over de slagroom en decoreer met chocolade vlokken/hagelslag en je bent klaar!