Vegan Zoete recepten

Baked Vegan Cheesecake met Blauwe bessen topping

This post is also available in: English (Engels)

alpro cheesecake de upgrade!

Ik wilde mijn alpro cheesecake recept upgraden en naar mijn idee is dat zeker gelukt! Dit keer met een heerlijke blauwe bessen topping en heel veel fruit! Maar minder suiker en meer smaak! Daarnaast heb ik er een “geheim ingrediënt” aan toegevoegd… En het zijn geen cashewnoten!

Ondanks dat ik de voorgaande versie erg lekker vind, had ik het gevoel alsof er iets miste. Het was meer pudding-achtig dan cheesecake, daar wilde ik wat aan doen. Na een hoop zoeken en uitvogelen.

Zonder oven wel, want die had ik een maand lang niet. Nadat mijn oude vertrouwde combi-oven het begeven had vorige maand heb ik land en stad afgezocht naar een goede vervanger. 1 waarmee ik flink veel mee kan bakken! Gelukkig heb ik er uiteindelijk 1 kunnen vinden en oh my wat is die groot en fijn en gewoon super!

Maar we hadden het over mijn cheesecake recept, want na flink wat zoeken dus, stuitte ik op het ideale product wat het wat luchtiger en romiger zou maken, zonder cashewnoten te gebruiken!

Het geheime ingrediënt, Griesmeel!

Door de grove structuur van griesmeel werd het allemaal een stuk romiger en luchtiger en dat was precies wat het nodig had om minder pudding-achtig te maken!

De ingrediënten van de bodem heb ik ook wat veranderd, maar voel je vrij om gewoon een lekkere simpele koekjesbodem te gebruiken. Ook heb ik gekozen voor een blauwe bessen topping maar dit kan ook zeker met kersen, frambozen of aardbeien. Of zelfs een chocolade drip als jezelf erg fancy voelt vandaag.

Zit je daar nu te denken oh maar die vorige versie kon ik glutenvrij maken en dat is deze niet? Geen nood, vervang de bodem met de glutenvrije koekjes en vervang de griesmeel met Polenta (mais griesmeel).

Notenallergie? Vervang de amandelmeel met kokosbloem, of koekjes en de amandelmelk met een andere plantaardige melk naar keuze.

Nog steeds te maken voor iedereen dus!

Ingrediënten:

Bodem:
 • 120 gr. Haverbloem
 • 100 gr. Amandelmeel
 • 3 el lichtbruine basterdsuiker (kokosbloesem suiker werkt ook)
 • 6-7 el kokosolie of gesmolten vegan boter
 • (optioneel 75gr pure chocolade)
vulling:
 • 50g vegan boter
 • 70 g suiker
 • 500 g soja kwark
 • 100 ml amandelmelk
 • 1,5 eetlepels griesmeel (semolina)
 • 20gr custard poeder of maizena met ½ tl vanille extract
 • 3 eetlepels citroensap
 • snufje zout
Topping:
 • 200 gr blauwe bessen
 • 1 eetlepel maïzena
 • 3 eetlepels suiker
 • 1 eetlepel amandelmelk
Bereiding:

Zet de oven aan om voor te verwarmen op 170°C.

Pak een springvorm van 22 cm∅ en leg op de bodem van de springvorm een velletje bakpapier.

Bodem:

Meng de haverbloem met de amandelmeel en de suiker. Voeg er vervolgens de gesmolten kokosolie bij en meng dit tot een kruimelig deeg.

Druk dit aan op de bodem met een klein opstaand randje.

Zet dit in de oven op 170°C voor ongeveer 15 minuten tot de randen een beetje goudbruin worden.

Vulling:

Doe de kwark, melk, suiker, zout, custard poeder en griesmeel in een blender mix dit door elkaar. Giet er vervolgens de boter gesmolten bij samen met de citroensap en blender het opnieuw tot het een romig crème is.

Zodra de bodem uit de oven is laat deze dan heel even een een kwartiertje afkoelen. Het hoeft niet helemaal afgekoeld te zijn maar genoeg dat je of de chocolade eroverheen kan gieten of direct de vulling.

Mits je er chocolade over de bodem doet als tussenlaag. Zorg dan dat de chocolade is uitgehard voor je de vulling er overheen giet. Dit proces kan je versnellen door de vorm even een paar minuten in de koeling of vriezer te zetten.

Zodra je de vulling er in hebt gegoten. Zet deze dan in de oven voor 50 minuten. Op 170 graden. Voor de eerste 20 minuten. En schroef daarna terug naar 160 graden voor de overige 30 minuten. Zodat de bovenkant niet gaat barsten of verbranden.

Laat zodra de 50 minuten voorbij zijn de taart nog 10 min met de deur dicht en 30 min met de deur op een kier in de oven staan. Dit is om te voorkomen dat de cheesecake geen temperatuurs klap krijgt en eventueel inzakt.

Topping:

Pak een pannetje en doe daar de blauwe bessen in, met de paar scheppen suiker. Doe in een bakje ernaast de eetlepel maizena met een scheut “melk” om de maizena op te lossen.

Zodra de bessen beginnen te breken zet er dan een staafmixer of blender ze grof. Giet er vervolgens het maizena mengsel bij en verwarm tot het indikt en een jam-achtige substantie wordt.

Giet dit over de cheesecake heen, smeer het over de gehele oppervlakte en laat het geheel volledig afkoelen.

Wanneer helemaal afgekoeld kan je er eventueel nog een garnering opdoen van vers fruit of chocolade of in mijn geval allebei.