Vegan Zoete recepten

Carrotcake

This post is also available in: English (Engels)

Zijn jullie er klaar voor om officieel de herfst in te luiden?

Daar is Carrot cake perfect voor, toch?

Ik wilde een herfstige taart, niet alleen om mijn botercrème vaardigheden te oefenen maar ook om dat herfstige gevoel te krijgen.

Dan worden de dekens uit de kisten gehaald en op de banken gedrapeerd. Wordt er herfstthee, chocomelk en een grote bus kaneel en speculaaskruiden in huis gehaald.

En dan is alles, herfst!

Dit jaar liep het wel allemaal een beetje raar qua weer, de halve zomer was regen en ik vond het ergens wel jammer dat we maar een korte periode echt “zon zomer” hebben gehad. Dus het heeft iets langer geduurd dit jaar voor de Herfst stemming er in sloeg. Gelukkig hadden we nog een paar mooie nazomer dagen voor we de donkere periode van het jaar in zouden gaan!

Toen ik begon aan deze taart wilde ik een botercrème die niet zo boter-achtig zou zijn, en wilde het niet vervangen met crisco of violife. Toen viel mijn oog op dat pakje Oatly spread naturel. En wist dat het dat moest gaan worden als een soort van cream cheese vervanger. Het was heftig want het wilde in in de eerste instantie niet goed mengen en ging daarom schiften, later bleek dat ik gewoon nog zo’n 200 gr. meeeerr poedersuiker erin moest doen.

Dat is een beetje het ding met botercrème, de suiker moet meestal 1:1 staan met de andere ingrediënten om het een fijne stevige structuur te geven of om te zorgen dat het niet gaat schiften.

Deze botercrème is alleen niet geschikt om glutenvrije cakes mee te bedekken want helaas is Oatly niet glutenvrij. Dus daar blijft het oude vertrouwde botercrème van boter en shortening gewoon het go-to recept.

Wat ik ook altijd zo iets vind met carrotcake, het is vrijwel altijd, of walnoten of pecannoten, maar ik vind allebei gewoon lekker dus het zit er allebei in!

Ingrediënten: 

20∅ cm  springvorm | oven 170ºC 

 • 60 gr boter (kamer temp)
 • 250 ml Amandelmelk
 • 2 tl appelazijn
 • 350 gr bloem
 • 1 tl baksoda
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl koekkruiden/speculaaskruiden
 • snuf zout
 • 180 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 3-4 middelgrote wortels
 • 75 gr pecannoten
 • 75 gr walnoten

Botercrème:
Zorg dat alles op kamertemperatuur is!

 • 200 gr boter (ik heb zelf flora plant gebruikt)
 • 300 gr oatly spread naturel
 • 1 tl vanille extract
 • 400 gr poedersuiker

Bereiding: 

– Meng de amandelmelk met de azijn en laat dat 10 minuten staan, hierdoor krijg je een soort plantaardige karnemelk. Werkt overigens ook gewoon met andere plantaardige melksoorten.

– Meng alle droge ingrediënten: bloem, baksoda, bakpoeder, kaneel, koekkruiden, zout en de suiker

– Klop de boter luchtig in een lege kom, voeg daar langzaam de melk aan toe terwijl je de boter er doorheen mixt.

– Mix de droge ingrediënten er doorheen, zorg dat alles goed door elkaar gemengd zit dat er nergens meer boterklontjes te zien zijn maar klopt niet te lang door.

– Rasp de wortels en breek de noten in grove stukken en spatel deze vervolgens door de rest van de ingrediënten, het lijkt wat droog maar hoe meer je de wortel er doorheen mengt hoe vochtiger het mengsel wordt.

– Verdeel het vervolgens over 2 ingevette vormen van 20cm en bak ze in de oven op 170 graden voor ongeveer 20-30 minuten. (Je kan proberen het mengsel in 1 vorm te krijgen maar ik weet niet of het past.)

– Laat na het bakken de cakes buiten de vorm afkoelen, zodra de vorm afgekoeld genoeg is om deze met je handen vast te pakken.

Terwijl de cakes afkoelen kan je aan de slag met de botercrème.

– Zorg dat alles van de botercrème op kamertemperatuur is, ik zelf vind het het veiligst om ze de avond van te voren al buiten de koelkast te leggen.

– Klop de boter goed romig, en voeg vervolgens de oatly en de vanille toe. Klop het met deze ingrediënten opnieuw goed door.

– Voeg vervolgens geleidelijk de poedersuiker toe.

Mocht de botercrème alsnog gaan schiften, blijf dan kloppen eventueel boven een bak ijswater of boven een bak warm water. (ligt eraan of je ingrediënten te warm of te koud zijn)

Om botercrème te “ontschiften” moet je echt veel langer kloppen dan je zelf zou denken (ik heb wel eens een keer 30 minuten met mijn handmixer botercrème staan op te kloppen.) Dus voorkomen is beter dan genezen!

Als je de cakes in 1 vorm hebt kunnen passen kun je deze pas ook als het volledig afgekoeld is doormidden snijden. Bij de cakes in 2 vormen hoeft dit niet en kun je als alles echt goed afgekoeld is gewoon al beginnen met botercrème ertussen en eroverheen smeren.

En verder ligt alle creativiteit bij jou!

NOTE: De foto’s zijn van het recept alleen dan gehalveerd, dus in een 12cm∅ vorm.