glutenvrij Vegan Zoete recepten

Disaronno Sour cake 1/3

This post is also available in: English (Engels)

Disaronno Sour cake

Als je hier bent gekomen via mijn andere post dan weet je dat ik 3 verschillende versies van deze cakejes heb gemaakt. Dit is de Disaronno Sour versie (en ja het is vernoemd naar die cocktail).

Toen ik een verzoek had gemaakt op een facebook groep over wat er het beste bij Amandelcake paste kwam iemand met het idee van amaretto (dankjewel voor deze gouden tip) dus ik ging wat experimenteren en vertelde tegen wat vriendinnen dat ik er achter kwam dat citroen en amaretto echt super goed samen ging! 1 van de vriendinnen riep gelijk, er is toch ook een cocktail die dat heeft?!
Zo zie je maar vrouwen houden gewoon van zoetigheid en drank, dus waarom het niet combineren en het dan ook nog eens Vegan en glutenvrij houden!

Laten we beginnen bij het recept van de Amandelcake sinds dat dit de basis is van alle 3 de smaken. Ik zelf had dit in een 4-kanten bakvorm gemaakt van 20cm maar je kan natuurlijk ook gewoon een ronde pakken.

 

Voorbereidingstijd van de cake: 5 a 10 min
Bereidingstijd topping: 10 min
Baktijd 45 min
Ronde of vierkante bakvorm van 20cm

Ingrediënten:

195 gr. Amandelbloem
125 gr. Maizena
90 gr. Kristalsuiker/lichtbruine basterd suiker/kokosbloesemsuiker
20 gr. Vermalen lijnzaad
2 etl + ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
250 ml water (je kan proberen het te vervangen door amandelmelk maar dat heb ik niet gedaan.)
2 tl vanille extract.

Bereiding:

Zorg dat je de oven voorverwarmd op 170 °C en bedek de bodem met bakpapier of vet je vorm in.

Doe alle droge ingrediënten in een bak, de maizena, amandelbloem, suiker, bakpoeder, zout en de vermalen lijnzaad. (je hoeft geen zogenoemde flax-egg te maken voor dit recept)

Meng de vanille en het water bij elkaar en meng dat bij de droge ingrediënten tot een glad beslag en giet dit in je vorm.
Het klopt dat het beslag wat aan de dunne kant is, ik dacht ook dat het niet zou gaan werken toen ik het in de oven zette. Maar als snel kwam het bij elkaar in de oven!

Bak vervolgens voor ongeveer 40-45 minuten. Tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Laat vervolgens afkoelen buiten de vorm op een afkoelrek.
Als je het in een springvorm hebt gedaan zorg dan dat je eerst goed de zijkanten los snijd voor je de cake eruit haalt anders trekt dat de hele cake uit elkaar!

Zorg dat de cake helemaal is afgekoeld voordat je je toppings erop doet!

De Topping!

Om van deze nog saaie amandelcake de disaronno sour te maken, moet je amaretto hebben, als je niet zo’n alcohol drinker bent en je wilt niet gelijk zo’n grote fles in huis, kan je van die hele kleine flesjes halen bij de gall&gall. Dat is genoeg voor 1 hele cake! Wat je eigenlijk doet is gewoon de amaretto in een diep bord of passende diepe bak gieten en de cake erin zetten zodat het de amaretto kan opnemen.

Voor de topping er bovenop maken we een soort citroen pudding eigenlijk. En Het is helemaal niet moeilijk om te maken.

Bereidingstijd: 10 min

Ingrediënten:

220 ml kokosdrink (rijstemelk, amandelmelk of havermelk werkt ook prima)
raspt van 2 citroenen

sap van 2 citroenen

120 gr. Suiker

1 tl kurkuma

3 el maizena

Bereiding:

rasp de citroenen eerst en pers vervolgens het sap eruit. Roer de Maizena en de kurkuma er goed doorheen, doe vervolgens de “melk” in een pannetje en doe daar de suiker bij samen met het citroen papje.
Laat dit vervolgens op laag vuur indikken tot een custard-achtige substantie, zorg dat je het goed doorroert in de tussentijd zodat er niet zo’n vieze puddingvel op de bovenkant komt.

Laat vervolgens groot en deels afkoelen in een potje of bakje (dus niet in de pan) en smeer dit over je cake heen. Heb je kokosdrink gebruikt kan je het nog eventueel leuk garneren met wat kokosrasp en anders met wat citroenrasp of amandelschaafsel. Mocht je wat pudding over hebben is het ook erg lekker om gewoon los te eten!