Vegan Zoete recepten

Mirrorglaze Kerst Bombe met baked cheesecake

Mirrorglaze Kerst bombe

Met Baked cheesecake, gingerbread koekje en aardbeienjam!

Een beetje aan de late kant zo op kerstavond, maar ik wilde dit wel graag delen met jullie. Dit is overigens ook echt naast het langste recept ook de langste blog die ik heb geschreven tot nu toe.
Mogelijk is dit wel het laatste recept van dit jaar. Ik ben druk bezig achter de schermen om een bedrijf op te zetten in het verkopen van gebakjes en taartjes etc.
En vooral ook bezig met waar mijn sterke kanten en zwaktes liggen en wat ik allemaal nog kan leren, veel plannen dus!

Al vanaf begin dit jaar heb ik het gevoel gehad dat ik stil stond, dat ik sinds ik in Arnhem ging wonen niks had gedaan met mijn leven… Maar stiekem heb ik echt super veel geleerd en een goal in mijn leven gezet voor een eigen bedrijf!
Het begon bij cake en wafels, relatief makkelijke dingen. Maar ik snakte naar meer. En nu eind 2020 maak ik feilloze vegan meringues en baked cheesecake bombes met een mirrorglaze! Natuurlijk is dit jaar niet zonder schokken of stoten gegaan met een hoop vallen en opstaan. Waaronder 2 grote aankopen voor mijn bedrijf die niet heel soepel waren verlopen.

Ook heeft al dat bakken en het niet makkelijk met andere kunnen delen, niet veel goeds gedaan voor mijn buikomvang of die van mijn partner overigens.

Maar we gaan gewoon door, en ik kan het jaar natuurlijk niet afsluiten zonder vooralsnog alles uit de kast te halen natuurlijk! Naast een subtiele kick-off door zakjes meringues te maken voor een kleine groep mensen wilde ik voor kerst extra culinair gaan!

Dus ik heb deze baked cheesecake bombes gemaakt.
Normaal zie ik ze alleen met mousse of ijs, maar ik wilde natuurlijk wat anders en was overtuigd dat een baked goody er ook in zou moeten lukken!

En wat houd ik er van als van die pogingen in 1x goed lukken!

Laat ik als allereerste zeggen dat dit niet het meest makkelijke recept is, of nja, niet het meest snelle in ieder geval.

Laten we beginnen met alle benodigde ingrediënten per gedeelte. Van sommige componenten zul je misschien wat over houden en je kan in totaal 10 bombes maken.

Gemberkoekjes(bodem):

benodigheden:
– ronde uitsteek vorm
– deegroller
– plastic folie

 • 200 gr zelfrijzend bakmeel
 • 75 gr boter (ik gebruikte FloraPlant)
 • 75 gr donkere basterdsuiker
 • 1 tl kaneel
 • 2 tl gemberpoeder
 • 3 el pannekoekenstroop
 • 10 eetlepels Aardbei jam (voor tussen de cheesecake en de koekjes)

Baked Cheesecake(kern):

Het is eigenlijk het recept voor de vulling van mijn vorige cheesecake recept!
Maar om het makkelijk te maken hier alles nog even op een rijtje:

benodigheden:
– siliconen halve bollen vorm 6 – 12 (Mocht je deze niet hebben kan je natuurlijk ook gewoon een taartvorm gebruiken van 22cm)
– blender

 • 50 gr gesmolten boter (FloraPlant)
 • 70 gr suiker
 • 500gr Soya Kwark
 • 100 ml melk
 • 2 el griesmeel
 • 1 citroen rasp + sap
 • snuf zout
 • 1tl mint extract (optioneel maar wel erg lekker fris)

Mirrorglaze:

De mirrorglaze is niet mijn eigen recept, ik heb een recept van “Gretchens vegan bakery” gebruikt.
Maar ik zal het om het makkelijk te maken ook dit recept hier gewoon onder plaatsen.

Benodigdheden:
– Druip rek
– kookpan

 • 220 gr vegan witte chocolade
 • 140 gr gecondenseerde kokosmelk
 • 200 gr suiker
 • 245 gr cornsyrup (ik heb een eigen variant gemaakt maar je kan dit of bij een Toko halen of vervangen met 245 gram suiker en 5 eetlepels water)
 • 100 ml koud water
 • 120 ml heet water
 • 16 gr Agar Agar

En dan zijn we er! Het is een beangstigende lange lijst en dat weet ik. Maar ik zag het zelf als 3 verschillende baksels die ik gewoon aan het einde bij elkaar toegevoegd heb! En eerlijk is eerlijk, het wordt wel echt een spectaculair dessert wat je op tafel gaat zetten!

Bereiding:

Laten we beginnen met de koekjes bakken!

Deze hebben een bereidingstijd van 20 minuten en een baktijd van 5 tot 10.

je hebt een uitsteek vorm nodig die net iets kleiner is dan de halve bollen.

Doe dan het bakmeel met de kruiden in een beslagkom.

Smelt vervolgens de boter met de suiker en de 3 eetlepels siroop op een laag vuur in een pannetje, je hoeft het mengsel niet te koken. Maar zorg wel dat het goed met elkaar vermengt is.

Giet dan het stroop mengsel over de de bloem heen en kneed dit met deeghaken! Er zit hete gesmolten suiker doorheen dus dat is heet! Mix het dus met de deeghaken tot het een mooi soepel deeg is.

Wikkel het in folie en laat ongeveer een uur rusten. (je kan hier alvast beginnen met het cheesecake recept)

Rol het deeg na het rusten uit tot een plak van ongeveer 5 mm dikte en steek hier dan de cirkeltjes uit. Van het overgebleven deeg kan je misschien nog leuke peperkoek mannetjes maken!

Bak ze ongeveer 5 – 10 minuten op 170 graden, tot de randjes goudkleurig worden.

En nu voor de cheesecake:

Deze is super makkelijk! Giet alle ingrediënten (+optioneel de muntextract) behalve de gesmolten boter en citroensap in de blender of keukenmachine en meng dit goed door elkaar. Gooi vervolgens de gesmolten boter erbij en de citroensap en mix het opnieuw tot het een romige crème is.

Giet dit dan in de siliconen halve bollen voor ongeveer driekwart. (TIP: zet de siliconen vorm op een bakplaat anders is het lastig verplaatsen naar de oven.)

zet dit vervolgens in de oven voor 50 minuten op 170 graden en draai terug naar 160 indien de bovenkant erg bruin wordt.

Laat dit vervolgens afkoelen in de oven voor ongeveer een uur. En daarna buiten de oven helemaal.

Als je de koekjes gebakken hebt en deze ook zijn afgekoeld kun je op elke halve bol een lepel aardbei jam leggen en daar vervolgens het koekje op drukken. Dek af met huishoudfolie en leg ze in de vriezer voor minstens 4 uur of tot ze volledig bevroren zijn.

Tijd voor de Mirrorglaze:

Laat de agar agar voor 5 minuten trekken in HEET water.

Vermeng de cornsyrup en suiker in 100 ml KOUD water in een pan en verhit tot ongeveer 65 graden, giet de Agar Agar erbij en laat het koken.

Kook het voor ongeveer 1 minuut, haal het dan van het vuur en vermeng de gecondenseerde kokosmelk erbij.

Giet het hete mengsel over de vegan witte chocolade en doe er de gewilde kleurstof in. (ik gebruikte rood zoals je ziet)

Haal de bevroren halve bollen uit de vriezer en zet ze op een rooster met een opvang bak er onder. Giet het over de halve bollen wanneer het is afgekoeld tot ongeveer 30 graden.

Laat het opstijven en de binnenkant ontdooien in de koelkast en viola!

Eetsmakelijk en fijne feestdagen! ♥