glutenvrij Party/Filmkijk snacks Vegan Zoete recepten

Halloween Vegan Oogbal snoep

This post is also available in: English (Engels)

Het is oktober en dat betekend Halloween aan het einde van de maand! En ongelukkig als ik soms ben overleed helaas mijn kleine combi-oven die als 2 jaar lang trouw mijn baksels bakte meermaals per week. Maar dat weerhield me er niet van om iets te maken!

Met Halloween voor de deur en weinig tot geen gelatine vrij/Vegan Halloween snoep ergens te vinden, ben ik zelf maar aan een experiment begonnen. Dus niet een oven baksel maar een compleet nieuwe uitdaging!
De snoep is op basis van Agar Agar, dit is helaas niet zo “chewy” als gelatine, maar wel plantaardig!

En als je zelf iets gaat experimenteren kan je het natuurlijk zo leuk maken als je zelf wilt! Daarom heb ik er gewoon hele bloederige oogballen van gemaakt, die als je er in bijt er ook nog eens “bloed” uit komt druipen!

Dingen waar je rekening mee moet houden!

– Agar Agar stijft al op op kamertemperatuur, bij het ingieten van de mengsels gaan we lagen, zorg dat de Agar Agar niet helemaal opgestijfd is als je de volgende laag erop giet anders blijft het niet aan elkaar plakken en krijg je allemaal losse lagen van elkaar.

– Agar Agar wil nog wel eens verschillen van sterkte, Ik heb zelf het merk van de Holland & Barrett gebruikt, maar kijk altijd op de verpakking wat de verhoudingen zijn voor dat specifieke merk voor je het gaat gebruiken!

– Gelatine is vaak lang houdbaar maar dat is bij Agar Agar niet het geval, zodra je de oogballen gemaakt hebt zijn deze maar een dag of 2 houdbaar, daarna verliest de Agar Agar zijn bindingskracht en zakken ze langzaam in elkaar.

– Je zal van de hoeveelheden iets overhouden aan het einde, dit kan je gebruiken voor of nog meer oogballen of eventueel wat anders.

– Ik heb CitroenZUUR gebruikt, niet citroensap! Citroenzuur valt ook gewoon te krijgen bij o.a. Holland & Barrett, maar ook bij de toko bijvoorbeeld. Je kan het ook vinden onder de naam “Citric Acid”. Je kan ook citroensap gebruiken maar hou dan wel rekening met de vloeistof agar agar ratio.

– De ronde siliconen vorm heb ik gekocht bij Wehkamp, onder de naam “Sareva ijsblokjeshouder” Maar ze vallen ook te vinden op de webshop van de Blokker, Bol.com of Amazon.

Ingrediënten:

“Voor 6 porties”
Benodigdheden:
siliconen vorm kleine vormpjes (max 2,5cm diameter) bijv. voor bonbons of ijsblokjes
siliconen vorm ronde bollen (4,5cm diameter)

Vulling:

 • 1 pot kersen op siroop 350 ml
 • 4 el suiker
 • 1 tl citroenzuur
 • 3 tl maïzena

Oogwit:

 • 350ml plantaardige melk (ik gebruikte kokos want dat was het meest wit.)
 • 5el suiker
 • 1 tl citroenzuur
 • 2 tl Agar Agar

Iris en pupil:

 • 2 el sap van kersen
 • ¼ tl Agar Agar
 • 6 blauwe bessen

Bereiding:

 1. Haal een paar eetlepels sap (ongeveer een half shot glaasje) uit de pot met kersen op siroop. Zet dit nog even apart.
 2. Voor de vulling doe de kersen inclusief siroop in een pan en voeg je de suiker citroenzuur en maizena toe. Roer goed zodat de maizena niet gaat klonteren. Zet vervolgens het vuur aan en het zal al roerend dikker worden. Zorg dat het ongeveer lijkt op stroop qua dikte.
  Je kan het nu in een siliconen vorm doen (ik gebruikte een vorm voor bonbons zolang het maar niet groter wordt dan 2,5cm in diameter is elke vorm prima) en in de vriezer leggen voor minstens 2 uur.
 3. Voor het oogwit doen we bijna hetzelfde. Je doet de melk, suiker citroenzuur en de Agar Agar in de pan, blijft goed roeren tot het gaat koken en roer dan nog een minuutje door tot alle Agar Agar is opgelost. Je kan zien of de Agar Agar is opgelost als er geen kleine korreltjes meer op je spatel blijven plakken.
  Leg de deksel op de pan en zet het vuur uit.
 4. Pak het kleine shot glaasje met de paar lepels sap en doe hier een ¼ theelepel Agar Agar in. Roer goed door en zet in de magnetron voor 30 seconden. Houd het goed in de gaten en open de deur zodra het gaat koken. Roer het dan nog een keer goed door en herhaal dit tot de 30 seconden voorbij zijn. Dit is om te zorgen dat de Agar Agar goed oplost in het kleine glaasje.
 5. Leg je ronde vorm klaar en doe echt maar een drupje van de rode mix in elke halve bol. En leg er dan direct de blauwe bessen op! De rode mix koelt heel snel af in zo’n kleine hoeveelheid en anders is het te ver opgestijfd voor de bes om er in te blijven steken.
  Pak vervolgens de witte mix uit de pan en vul de bollen voorzichtig tot de helft. (als je te hard giet komt de rode mix los) Haal de bevroren kernen uit de vriezer en leg dit voorzichtig in de nog warme witte “melk” mix probeer ze een beetje te balanceren op de blauwe bessen. Leg vervolgens de andere helft van de siliconen bollen er op en giet de rest van de witte mix erin zodat het hele bollen worden.
 6. Je kan ze laten afkoelen op kamertemperatuur of in de koelkast zetten tot ze volledig afgekoeld zijn.
 7. Waarschijnlijk heb je nog van de rode mix en de kersenmix over. Agar Agar kan je gewoon opnieuw opwarmen mocht het al opgestijfd zijn, dus je zou met de overgebleven mix er gewoon nog meer kunnen maken!