glutenvrij Vegan Zoete recepten

Kersen met mascarpone 2/3

This post is also available in: English (Engels)

Kersenjam van chiazaad en mascarpone

Als je hier bent gekomen via mijn andere post dan weet je dat er 3 verschillende versies zijn van de dit cakeje. Maar ze hebben alle 3 een basis van dezelfde amandelcake!
Ook in dit recept heb ik de ingrediënten in een hoeveelheid voor een complete cake aangegeven en dus niet voor de mini’s zoals op de foto. Dit mocht je wel mini’s willen maken is 1 minicakeje ongeveer ¼de van de ingrediënten.

Deze cake heeft als topping een zelfgemaakte vegan kersenjam op basis van chiazaad.

Dit cakeje vereist wat voorbereiding. Want het is handig om 2 blikken vette kokosmelk ondersteboven in je koelkast te zetten de avond van te voren. Dat is het enige!

Laten we net als met de andere 2 recepten beginnen met het amandelcake recept.

Voorbereidingstijd van de cake: 5 a 10 min

Bereidingstijd toppings: 15-30 min
Baktijd 45 min
Ronde of vierkante bakvorm van 20cm

Ingrediënten:

195 gr. Amandelbloem
125 gr. Maizena
90 gr. Kristalsuiker/lichtbruine basterd suiker/kokosbloesemsuiker
20 gr. Vermalen lijnzaad
2 etl + ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
250 ml water (je kan proberen het te vervangen door amandelmelk maar dat heb ik niet gedaan.)
2 tl vanille extract.

Bereiding:


Ik heb zelf een vierkante vorm van 20cm gebruikt. Maar een ronde moet net zo goed kunnen werken.
Zorg dat je de oven voorverwarmd op 170 °C en bedek de bodem met bakpapier of vet je vorm in.

Doe alle droge ingrediënten in een bak, de maizena, amandelbloem, suiker, bakpoeder, zout en de vermalen lijnzaad. (je hoeft geen zogenoemde flex-egg te maken voor dit recept)

Meng de vanille en het water bij elkaar en meng dat bij de droge ingrediënten tot een glad beslag en giet dit in je vorm.
Het klopt dat het beslag wat aan de dunne kant is, ik dacht ook dat het niet zou gaan werken toen ik het in de oven zetten. Maar als snel kwam het bij elkaar in de oven!

Bak vervolgens voor ongeveer 40-45 minuten. Tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Laat vervolgens afkoelen buiten de vorm op een afkoelrek.
Als je het in een springvorm hebt gedaan zorg dan dat je eerst goed de zijkanten los snijd voor je de cake eruit haalt anders trekt dat de hele cake uit elkaar!

Zorg dat de cake helemaal is afgekoeld voordat je je toppings erop doet!

En nu de toppings!

Bereidingstijd jam: 15 min

bereidingstijd mascarpone: 5-10 min


Ingrediënten kersenjam:

250 gr. Kersen
2 el Chiazaad
4 el citroensap
2 el agave siroop

Voor de kersenjam pak je een bakje van 250 gram kersen en ontpit je deze allemaal. (dat is wel echt een drama werkje, maar ondertussen kan mooi je cake afkoelen toch?)
Die kersen stop je vervolgens in de blender met het Chiazaad, de citroen en agave. Dit blender je tot een kersensap.
Vervolgens giet je dat in een pannetje en verwarm je het op laag vuur tot het indikt.
Tijdens dit proces blijf je roeren anders gaat het aan de bodem vastplakken.

Dit doe je vervolgens in een bakje of potje en laat je afkoelen.
En nu de mascarpone! De mascarpone is in principe optioneel je kan namelijk ook gewoon vegan slagroom pakken als je dat lekkerder vind.

Ingrediënten mascarpone:

2 blikken vette kokosmelk van 400ml die je in de koelkast hebt gehad (dus niet de light versie)
1 pakje Oatly spread naturel. (ook te vervangen voor Violife cream-cheese)
4 eetlepels poedersuiker
1 zakje vanille suiker (of ½ tl vanille poeder)
1 zakje klopfix

Schraap de dikke vette laag van de kokosmelk uit de 2 blikken en doe dit in een kom samen met de Oatly spread.
Klop dit los en schep vervolgens de poedersuiker, vanille en de klopfix er doorheen.
Klop vervolgens op tot een stevige, romige bijna slagroom substantie. Dit kan je vervolgens in een spuitzak doen.

Als je cake en je jam goed afgekoeld zijn leg je de cake op zijn zij en snij je deze horizontaal door het midden. (dus dat je 2 lagen krijgt.)

smeer een laag jam en een laag mascarpone ertussen en leg de bovenste helft erop. Smeer hier weer een laag jam en maak wat schattige sliertjes of dotjes met de mascarpone, versier vervolgens eventueel met wat kersen.