brood 1
Blog

Brood bakken

Je eigen brood bakken? Ik raad het iedereen aan!
Het lijkt zo moeilijk maar dat hoeft helemaal niet. Naast dat je het in de koeling kan leggen om de nacht te laten rijzen kan je ook 1 tot 2 uur de tijd in de gaten houden om het te laten rijzen terwijl je iets anders doet, daarnaast hoef je maar 10 minuten te kneden en kan je honderden variaties maken. Als je het helemaal makkelijk wil maken kan je zelfs als je die hebt een keukenmachine je brood laten kneden!
Voor een basisrecept wit brood heb je bijvoorbeeld maar 5 ingrediënten nodig en vanuit dat recept kan je eindeloos variëren.

Zelf heb ik een vrij grote partner die enorm veel eet en echt wel 8 tot 10 sneden brood eet op een dag, en dan gaan die broden van de supermarkt er erg rap doorheen. Daarnaast zitten er een hoop dingen in verpakt brood waarvan we vaak niet eens weten wat het is. En kan ik op deze manier het zelf bepalen, geen suikers, geen conserveringsmiddelen, verschillende broodverbeteraars (wat overigens vaak ook van melk kan zijn) gewoon een vers brood waar we 2 dagen mee doen en dan bak ik weer een nieuwe.

Vooral nu ik zoveel thuis zit met de lockdown heb ik (en waarschijnlijk jij ook) genoeg tijd aan mijn handen om juist naast al die lekkere baksels ook wat gezondere dingen in de oven te schuiven. En waarom dan niet iets wat je normaal waarschijnlijk ook op een dagelijkse basis eet.
Zelf vind ik het ook enorm belonend dat ik mijn eigen brood op tafel kan zetten wetende dat ik het zo gezond of ongezond als ik zelf wil kan maken, brood is daarnaast ook heel erg vergevingsgezind en kan je er bijna niet veel aan fout doen zolang je jezelf niet inhoud op de tijd van het kneden. Kneden is namelijk erg belangrijk voor de glutenvorming van het brood, daardoor kan het beter gaan rijzen daarna.

Om je op weg te helpen met een basisrecept voor wit brood zet ik er hieronder 1 voor je. Ik adviseer je om variaties op te bouwen als je van plan bent om het op dagelijkse basis te doen. Ik begon ook met dit basisrecept:

Bereiding: 15-20 min

brood 1
basis brood met maanzaad er boven op

rijzen: +/- 2 uur
Baktijd: 25 – 35 min (200°C – 220°C)

Ingrediënten:

 

  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 25 gr boter, op kamertemperatuur
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm

Voor de boter gebruik ik zelf Flora Plant omdat deze lactosevrij en plantaardig is. (no sponsor)

Bereiding:

Zelf weeg ik eerst altijd hiervoor mijn ingrediënten af. Dat is hierbij ook handig voor je dingen bij elkaar gaat gooien.

Nadat ik alles heb afgewogen smelt ik de boter tot het nèt vloeibaar is, dan kan ik het namelijk met het water vermengen.

In een andere bak doe ik mijn bloem, zout en gedroogde gist. je kan hierbij ook je pitjes, kruiden etc. bij toevoegen mocht je dat willen.

Vervolgens kan je dat bij je water en boter vermengen. Doe dit in delen en vermeng het tussendoor zodat je gedoseerd te werk kan gaan en je eventueel dingen kan toevoegen of weglaten als je deeg te nat of te droog is.

En dan is het vervolgens kneedtijd! Als je dit met de hand doet adviseer ik je om je werkblad en je handen lichtjes in te oliën i.p.v. overal bloem te strooien. Het bloem wordt namelijk opgenomen door je deeg waardoor het droger wordt.
Houd je vooral niet in op je kneedtijd en kneed minstens 10 minuten. Vooral met de hand is over kneden bijna niet mogelijk dus langer is niet erg, korter wel!

leg je bol deeg na het kneden in een licht ingevette bak en bedek deze met plasticwrap of een vochtige handdoek, deze kan je vervolgens de nacht in de koelkast zetten en de volgende ochtend afbakken of +/- 2 uur laten rijzen op een warme, tochtvrije plek. Ik heb een combi-magnetron met een stand voor rijzend deeg en zet deze daar altijd in. Maar ik denk in een oven zetten die op hele lage temperatuur staat ook zeker kan werken, mocht het erg koel zijn in je huis.

Je deeg zou ongeveer dubbel de grootte moeten zijn na het rijzen, en bijna niet meer terug moeten veren als je je vinger erin port. Dan kan je het in een licht ingevette vorm in de oven zetten.
Veel brood recepten vragen om je oven op 220°C voor te verwarmen en dan het brood er zo’n 25 min in te zetten.
Mijn eigen oven gaat maar tot 200°C en dit gaat ook prima als je de baktijd met zo’n 10 minuten verlengt.
dus 25 min op 220°C of 35 min op 200°C.

En daarna is het smullen maar!