chocolate chip cookie
Party/Filmkijk snacks Vegan Zoete recepten

Chocolatechip Cookies

Ik had laatst een recept online gevonden. Maar toen ik de koekjes had gebakken waren ze helemaal ingezakt en gesmolten tot een olie-achtige karamelplak. Ze smaakte prima maar het was niet helemaal wat ze zeiden dat het zou gaan worden en waren daarnaast tanden brekend hard geworden. Ik zal vast iets fout gedaan hebben, nou ben ik ook geen expert in de keuken en zal dat ook nooit beweren. Maar na 2x bakken en 2x mislukte koekjes hebben vond ik dat wel zonde.

Dus ik ging zelf aan de slag met het langzaam vervangen van ingrediënten. En het was raak! De donkerbruine suiker werd vervangen met lichtbruin zodat er minder vocht in zou zitten, de bloem werd vervangen met patentbloem, en de kokosolie werd vervangen met Vegan boter zodat ik het luchtiger kon kloppen. Heb nog wat aanpassingen gedaan aan de hoeveelheden. En daar was ze dan “mijn” perfecte koekje!

Het koekje is krokant en net een beetje chewy en heeft een goede balans tussen de zachte en zoete vanille smaak in het koekje en de sterke pure chocolade smaak.

En dat allemaal voor een verhuizing van een vriendin de volgende dag. Ik had er tot 2 uur middernacht voor in de keuken gestaan maar het was elke hap van het koekje waard!

Het was in de eerste instantie niet de bedoeling dat ik dit recept ging uittypen maar na een post van de stapel koekjes in een Facebook groep wilde een aantal hele enthousiaste mensen  heel graag het recept hebben en ben ik er toch maar voor gaan zitten.

Ingrediënten:

chocolate chip cookie

100 gr witte suiker
135 gr licht bruine basterd suiker
1 theelepel zout
120 gr boter
60 ml soya/amandel/kokosmelk
1 theelepel vanille extract
250 gr patentbloem
1 theelepel bakpoeder
160 gr pure chocolade druppels

Bereiding:

begin met de boter afwegen en deze buiten de koelkast op kamer temperatuur te laten komen.

meng de 2 verschillende suikers en het zout bij elkaar. De vanille amandelmelk en de boter erbij in kloppen. Klop het goed luchtig.

meng de patentbloem en de bakpoeder samen en klop dit door het suiker/boter mengsel. Zorg dat alles goed vermengt is en schep vervolgens de chocolade er doorheen. het maakt niet uit als het niet helemaal goed verdeeld is. Het is juist leuk als het ene koekje meer chocolade heeft als de andere.

zet de bak met het koekjesdeeg in de koelkast voor ongeveer een half uur.

rol ze vervolgens in balletjes en leg ze als balletjes op een bakplaat met bakpapier. Je hoeft ze niet uit te rollen of plat te drukken. Dat doen ze vanzelf tijdens het bakproces.
Bak ze op 180ºC voor ongeveer 15-20 minuten.

Laat ze volledig afkoelen zodra je ze uit de oven haalt en daarna is het Smullen maar!!