glutenvrij Vegan Zoete recepten

karamel met mokka 3/3

This post is also available in: English (Engels)

Karamel met mokka

Hé, hallo, als je bij dit recept gekomen ben via mijn andere post dan weet je dat er ook nog 3 andere versies van dit recept zijn, ben je dat niet dan hier een link naar die post.

Deze vond ik het meest lastig om te maken, ik wilde voor een stevige maar romige mokka gaan en ik had in de eerste instantie dezelfde basis als het [mascarpone recept] gepakt. Maar na 3 zakjes klopfix en een halve bus poedersuiker wilde het nog niet goed stevig worden, dus dat moest anders en heb ik een cupcake crème aanpak gedaan. Dit werkte 10x beter en het was een winnaar!


Alle 3 de recepten hebben de onderstaande amandelcake als basis. Dus daar beginnen we dan ook bij dit recept ook mee.

Voorbereidingstijd van de cake: 5 a 10 min

Bereidingstijd toppings: +/- 30 min
Baktijd 45 min
Ronde of vierkante bakvorm van 20cm

 

Ingrediënten:

195 gr. Amandelbloem
125 gr. Maizena
90 gr. Kristalsuiker/lichtbruine basterd suiker/kokosbloesemsuiker
20 gr. Vermalen lijnzaad
2 etl + ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
250 ml water (je kan proberen het te vervangen door amandelmelk maar dat heb ik niet gedaan.)
2 tl vanille extract.

Bereiding:


Ik heb zelf een vierkante vorm van 20cm gebruikt. Maar een ronde moet net zo goed kunnen werken.
Zorg dat je de oven voorverwarmd op 170 °C en bedek de bodem met bakpapier of vet je vorm in.

Doe alle droge ingrediënten in een bak, de maizena, amandelbloem, suiker, bakpoeder, zout en de vermalen lijnzaad. (je hoeft geen zogenoemde flax-egg te maken voor dit recept)

Meng de vanille en het water bij elkaar en meng dat bij de droge ingrediënten tot een glad beslag en giet dit in je vorm.
Het klopt dat het beslag wat aan de dunne kant is, ik dacht ook dat het niet zou gaan werken toen ik het in de oven zetten. Maar als snel kwam het bij elkaar in de oven!

Bak vervolgens voor ongeveer 40-45 minuten. Tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Laat vervolgens afkoelen buiten de vorm op een afkoelrek.
Als je het in een springvorm hebt gedaan zorg dan dat je eerst goed de zijkanten los snijd voor je de cake eruit haalt anders trekt dat de hele cake uit elkaar!

Zorg dat de cake helemaal is afgekoeld voordat je je toppings erop doet!

Toppings:

bereidingstijd karamel: 15-30 min

bereidingstijd mokka: 10 min

Karamel:

50 ml water
100 gr suiker
45 gr. Boter (ik heb die van FloraPlant gebruikt)
75ml alpro cuisine room om op te kloppen.
1 theelepel zout

Begin met de suiker in de pan doen en daar de 50 ml water overheen gieten. Laat dit zonder te roeren op laag tot middelhoog vuur een kwartier tot half uur mooi goudbruin worden.
Roer vervolgens de boter er doorheen en daarna de room en het zout.
Schenk vervolgens in een bakje/knijpfles of potje om te laten afkoelen.

Mokka:

25 ml espresso

125 gr boter
30 gr poedersuiker
150 gr Violife creamy original
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopfix

zet een kopje espresso (dit kan met een koffiezet apparaat of met oploskoffie) en laat dit afkoelen.

Snij ondertussen de koude boter in stukjes en prak dit een beetje samen met de poedersuiker, dit is om te voorkomen dat de poedersuiker opstuift. Mix vervolgens tot een romig substantie. Doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij en als laatste de espresso erbij mixen. Doe dit geleidelijk als je merkt dat het te los wordt stop dan met koffie toevoegen. Klopt dit op tot een romige crème. En doe dit in een spuitzak.

Pak je cake erbij en als je het je cake in een bakje serveert zoals ik dat heb gedaan kan je een laagje karamel in de bodem van het bakje doen en dan je cake erop, dan weer een laag karamel en daar de mokkacrème op.

Wil je de cake in zijn geheel serveren laat je gewoon de Karamel op de bodem weg.
Desnoods snij je de cake horizontaal (zodat je 2 lagen krijgt) door de midden en doe je daar een laagje karamel en mokka, en op de bovenkant.