glutenvrij Vegan Zoete recepten

Matcha, Mango, Pistache mini “Cheesecake”

Ja je ziet het goed mango en matcha op een bodem van pistache noten. Ik was met mijn vriend aan het wandelen en kreeg ineens een ingeving. Matcha met mango en pistache zou dat een goede combo zijn? “ja, denk het wel.” zei hij terwijl hij zijn nonchalant zijn schouders ophaalde. Dus ik ging er mee aan de slag, en het werkt, het werkt heel goed zelfs.
Overigens ook de eerste keer dat ik een recept met geweekt cashews maak. Dus als je daar een fan van bent moet je dit ook zeker een keer proberen!

De “cheesecake” is heel romig, een beetje noterig met een milde zoete maar ook frisse smaak.

Dit is niet het snelste recept wat ik op m’n website heb, dat is een ding wat zeker is.
Sterker nog als je het niet goed plant ben je er de héle dag mee bezig! Dat was in mijn geval zo de eerste keer.

De cashewnoten moesten weken, de bevroren mango ontdooien, de pistache noten moesten gepeld worden, en het hielp ook niet dat mijn vriend naast mij ook de pistache noten aan het opeten was! Hahaha!

Kort om ik had het zelf beter kunnen plannen en daarom zal ik voor jullie het ook zo makkelijk mogelijk uitschrijven zodat je niet zoals ik er de hele dag mee bezig bent. want in praktijk is dat echt niet nodig.

De kunst is om in ieder geval de cashewnoten al te wegen en in water te weken de avond ervoor. En als je bevroren mango hebt i.p.v. verse deze in een bakje in de koelkast te zetten zodat het kan ontdooien. De mango kan je trouwens ook vervangen voor ander fruit als je dat lekkerder vind. bijvoorbeeld blauwe bessen of kersen.

Oh en het grote voordeel aan deze no-bake “cheesecake” is dat die ook nog eens gluten-vrij en laag in suikers is. Wil je voor Raw-vegan gaan, kan je uiteraard de agar agar in de topping weglaten en gewoon alleen de mango erover heen doen.

Het lijkt een hoop verschillende ingrediënten maar als je goed kijkt zie je dat het veel dezelfde dingen zijn alleen dan opgesplitst.

Ingrediënten:

bodem:
65 gr. ongezouten pistache
25 gr. gedroogde abrikoos

1ste laag:
80 gr. cashew
1,5 theelepel matcha
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel Agave siroop
1 eetlepel limoensap
30 ml plantaardige melk

2de laag:
80 gr. cashew
85 gr. mango
3 eetlepels kokosolie
1 eetlepel Agave siroop
1 eetlepel limoensap
1 theelepel vanille

topping:
45/50 gr. mango
1 theelepel agavesiroop (optioneel, als je het erin doet hou dan 45 gr. mango aan.)
1/4 theelepel agar agar

Bereiding:

12cm∅ springvorm
totale bereidingstijd:
cashewnoten:  2 uur tot 1 nacht laten weken.
na bereiding: 1,5 a 2 uur in de vriezer om te laten opstijven.

Voorbereiding:
zet een bakje met de cashewnoten in water in de koelkast en zet de mango (indien bevroren) ook in de koelkast.

Heb je daar geen tijd voor kan je de mango in de magnetron ontdooien en de cashewnoten moeten wel minimaal 2 uur weken.

Als je ongepelde pistache noten heb zou ik als ik jou was tijdens dat je cashews aan het weken zijn bijvoorbeeld je pistache noten gaan pellen, gewoon tijdens een filmpje of zoiets.
gepelde pistachenoten scheelt wel een hoop tijd maar zijn vaak ook duurder.

nou vanaf hier is eigenlijk het grootste werk gedaan. En is het maken van het taartje zelf echt easypeasy.

–  Vermaal de pistachenoten samen met de abrikoos je weet dat het goed is als het aan de randen blijft plakken. En druk dit vervolgens goed aan op de bodem in een kleine springvorm waarvan de bodem bedekt is met wat bakpapier. zet vervolgens de springvorm terwijl je verder gaat in de vriezer.

–  Vervolgens doe je de helft van de cashewnoten, in de blender met de rest van de ingrediënten van de 1ste laag. Dit blend je tot het een romige substantie is.
(Je kan het ook in een keukenmachine doen ik had alleen dat de oppervlakte te groot was voor de hoeveelheid. Dus ik raad aan om dat alleen te doen als je bijvoorbeeld een dubbele batch maakt.)
De romige spread doe je vervolgens ook in de spring vorm en zet je weer terug in de vriezer.

–  Hetzelfde doe je met de 2de laag met mango gewoon alles in een blender tot het een romige substantie is en vervolgens in de springvorm en terug in de vriezer.

–  Dan voor de topping, blender de mango tot een prutje en giet het in een klein pannetje of magnetronbestendig bakje. En doe daar de agar agar bij.
Verwarm in het pannetje tot net onder kookpunt of zet het in de magnetron voor ongeveer 30 seconden. Meng het goed door. En laat het een klein beetje afkoelen voor je het in de springvorm giet.
zet vervolgens weer in de vriezer voor ongeveer 1,5 a 2 uur zodat alles goed kan opstijven.
Je kan het taartje in de vriezer laten voor ongeveer 3 maanden. Maar laat het dan wel even ontdooien voor je het op eet.

–  Voor garnering kan je wat hele of gehakte pistachenoten boven op sprinkelen en als je kokosmelk hebt gebruikt in de matcha-laag eventueel zelfs wat kokosrasp.

 

Heb je het taartje gemaakt tag dan mijn facebook, of instagram in je post zodat ik het kan zien of je feedback kan horen van wat je er van vond! 
Eetsmakelijk!