Party/Filmkijk snacks Vegan Zoete recepten

Kersen chocolade vanille muffins

This post is also available in: English (Engels)

We beginnen al weer langzaam aan het einde van het hoogseizoen van de kersen te komen. En ze zijn overal relatief goedkoop nu dus het was tijd om er iets lekkers mee te maken!

Vorige week was het Vaderdag en mijn opa en oma zouden ook langs komen bij mijn ouders. Het is een lang eind om van Arnhem naar Zeeland te reizen met de trein en helemaal met die gekke mondkapjes de hele tijd.
Maar gezien de reistijd en de warmte moest het dus “reisproof” zijn.

Nu hadden mijn ouders en grootouders al allebei mijn limoencake al eens geproefd, en het zou ook een beetje voor mijn vriend zijn verjaardag zijn.
Nou wist ik dat mijn vriend heel erg van die Duitse schwarzwalder kirsch taart houd maar daar had ik niet de juiste kersen voor gehaald en de room zou het niet overleven in de warmte. Daarnaast moest het geen chocolade overdosis worden vond ik zelf.

En zo werd mijn vanille muffins met chocolade en kersen geboren!

Het is echt heel erg bevredigend als je recept dan ook in 1x lukt kan ik je zeggen.

Voor de maandag na dat weekend kreeg ik de kans om ze nog een keer te maken voor mijn vriend zijn collega’s op zijn werk als traktatie voor zijn verjaardag. Ik vind dat soort dingen zo spannend maar toch ook heerlijk om te doen! Maar ik kreeg zoveel positieve reacties terug te horen van wat ze er van vonden. Dat het de spanning allemaal waard was!

De kersen ontpitten is wel echt een drama werkje als je geen ontpitter hebt. Maar ik kwam er achter dat een kleine 1/4 theelepel ook goed werkt met het ontpitten!

bereidingstijd+baktijd = 1,5 uur +/-
oven: 190ºC
8 muffins

Ingrediënten:

45 gr. havermeel
140 gr. patentbloem
1/2 tl baksoda
1 tl bakpoeder
1/4 tl zout
45 gr. bruine basterd suiker
50 ml kokosolie/boter (gesmolten)
1 el citroensap
165 ml amandelmelk (ander plantaardige melk werkt ook)
1 tl vanille extract
180 gr. kersen (ontpit)
80 gr. pure chocolade stukjes (40 voor in de cakejes en 40 gram voor op de cakejes)

Bereiding:
Begin met het ontpitten en in stukjes snijden van de kersen, daar zit het meeste werk in. En verwarm de oven op 190ºC

Doe vervolgens alle droge ingrediënten dat zijn de havermeel, patentbloem, baksoda, bakpoeder, zout en de suiker in 1 bak en meng dit door elkaar.

Meng vervolgens in een andere bak de natte ingrediënten, de kokosolie/boter, citroensap, melk en vanille extract.
Giet dit direct bij de droge ingrediënten (als je daar te lang mee wacht gaat de melk klonteren door de citroensap) en mix tot het goed vermengd is maar pas op dat je het niet “overmixed” anders rijst de cake niet goed.

Schep vervolgens de kersen en de 40 gr. van de stukjes pure chocolade er doorheen en verdeel over ongeveer 8 muffin/cupcake vormpjes.
Bak ze voor ongeveer 30 minuten, als ze klaar zijn kun je ze testen met een satéprikker, deze moet er droog uitkomen.

Laat de cakejes na het bakken een klein beetje afkoelen en smelt in de tussen tijd de andere 40 gr. chocolade. Deze kan je over de cakejes heen druppelen. Zet ze vervolgens in de koelkast om de chocolade uit te laten harden. Het ligt eraan hoe lang de cakejes hebben afgekoeld of hoe lang het duurt voor de chocolade is uitgehard.

Eet Smakelijk!

dubbele batch muffins