Vegan Zoete recepten

Mini No-Bake “Cheesecake” met Grapefruit en Kokos

Mijn vriend en ik zijn maar met z’n 2en, en momenteel valt er niet veel te delen nu we weinig tot geen bezoek krijgen. Dus ik heb een kleine bakvorm gekocht van 12cm∅ Wat ongeveer 1/4de van een grote 22cm∅ bakvorm is. En dus 3/4de minder suikers en calorieën die we binnen krijgen als ik de bakmanies krijg.

Nu was ik losgeslagen bij de groenteboer afgelopen week en had eens grapefruits meegenomen, die eet ik normaal gesproken nooit maar ik dacht hey, ik doe eens wat anders! Grapefruit is wel een vrucht waar van moet houden, veel mensen vinden het te bitter. Mijn variatie tip is dan ook probeer het met een grote Sinasappel!

Daarnaast waren de Kokos Yochurt van het AH merk en de haverspreads van Oatly in de aanbieding, mochten nu deze 3 ingrediënten “toevallig” de hoofdingrediënten zijn van het taartje wat ik heb gemaakt.

Ik wilde al een tijdje experimenteren met de naturel haverspread van Oatly. Sinds de structuur en smaak best veel weg heeft van roomkaas. Nou moet ik eerlijk zijn en heb ik al een hele lange tijd geen echte roomkaas meer gegeten dus als je wel zuivel eet kan je hier anders over denken.

Ik heb eerder wel dingen geprobeerd met Violife creamy. Maar dat vond ik minder een succes en heel olie-achtig. Maar goed dat is mijn persoonlijke mening.

Vervolgens had ik een lekker taartje in elkaar geflanst en was die erg gezond en suiker-loos. Het was niet vies maar de grapefruit is erg bitter en er miste iets om dat op te heffen. Maar de Eiffel toren was ook niet in 1 dag gebouwd dus dan nog maar een keer maken.

met pulpDit keer met wat pulp van de grapefruit in de “cheesecake” laag en wat vanille suiker er doorheen. Want ik realiseerde me dat het meeste van de vezels niet in de sap zaten maar in de pulp. En in het teken van foodwaste wilde ik zoveel mogelijk van de grapefruit erin verwerken. En om het wat beter uit te balanceren 2 dunne plakken grapefruit erin i.p.v. 1 dikkere.

Het leuke is wel aan dit recept dat je in zowel de topping als de “cheesecake” laag de suiker/agave kan weg halen. wel zou ik dan een klein beetje vanille aroma in de “cheesecake” laag doen.

Maar ik ben een beetje aan het doorratelen en ik neem aan dat je dit niet bent gaan lezen voor het proces van mijn baksels maar voor het recept zelf!

Dus laten we daar maar aan gaan beginnen.

Ingrediënten:

Bodem:
– 30gr digestive koekjes (ongeveer 2 koekjes)
– 12 gram boter
– 1 dun plakje grapefruit zonder schil

cheesecake:no bake cheesecake
– 100gr oatly spread
– 145gr kokos yoghurt
– 1 zakje klopfix
– 20gr kokosrasp
– 1 zakje vanille suiker
– 1 tl grapefruitrasp
– pulp van de grapefruit
– 1 el grapefruit sap

topping:
– 1 dun plakje grapefruit zonder schil
– 1/4 tl agar agar
– 1 tl grapefruit rasp
– 70ml grapefruit sap
– 0,5 tl agave siroop

garnering:
– kokosrasp

Bereiding:

leg wat bakpapier op de bodem van de springvorm en klem deze tussen de bodem en de zijkanten. En knip vervolgens het overige aan de zijkant uitstekende bakpapier eraf.
Smelt de boter en vermaal de koekjes en vermeng de 2 met elkaar.
druk deze echt goed aan in de bodem van de springvorm
Zet vervolgens in de koelkast.

Nu gaan we eerst de grapefruit uit elkaar halen en we beginnen met het raspen, probeer zoveel rasp eraf te halen als je kan en zet de rasp apart.

Snijd uit het midden van de grapefruit 2 dunne plakjes (maak ze echt niet te dik anders komt het recept niet uit.) en snijd de schil er vanaf, probeer ook zoveel mogelijk van het witte eraf te snijden. En als je niet zo van die vliesjes houd kan je ook de vrucht ertussen uit snijden maar dan heb je wel allemaal losse stukjes.

Pers vervolgens het sap uit de rest van de grapefruit, dit zal ongeveer 75 ml sap zijn. Zet ook het sap apart en schraap vervolgens de pulp uit de grapefruit.

Nu dat de grapefruit helemaal uit elkaar ligt kunnen we verder.

Doe de kokos yoghurt en de Oatly spread in 1 kom en klopt dit goed los. Doe er vervolgens 1 eetlepel grapefruit sap erbij mengen en daarna het zakje klopfix klop tot het goed stevig is.
schep vervolgens de grapefruit rasp, pulp, vanillesuiker en de kokosrasp er doorheen. En zorg dat alles goed vermengt is.

Leg 1 van de grapefruit plakjes op de koekjes bodem en schep vervolgens het “cheesecakemengsel” in de springvorm tot ongeveer een halve centimeter van de rand. Als het goed is is het al heel stevig van structuur als een dikke luchtige pasta en kan je het 2de plakje grapefruit er ook al bovenop leggen zonder dat het naar beneden zakt.

Zet het vervolgens in de koelkast.

Nu voor de topping:
Het ligt een beetje aan wat voor agar agar je hebt, kijk eerst altijd naar de verhoudingen op de verpakking want de ene agar agar is sterker dan de andere.
Ik heb die van de holland & barret gebruikt van het merk Jacob Hooy.

Sinds het zo een kleine hoeveelheid is heb ik het mengsel van grapefruit sap, rasp, agave en agar agar 2x 15 sec in de magnetron gezet en tussen de 2x 15 seconden in even goed geroerd. En ook na de 2de keer 15 sec heb ik heel goed geroerd, tot het wat dikker werd.

Dit heb ik een klein beetje laten afkoelen zodat het niet gelijk zo’n hete plens op de cheesecake is en vervolgens in de springvorm gegoten.

Zodra de topping is opgestijfd kan je de kokosrasp er overheen sprenkelen. En eventueel garneren met een reepje van de grapefruit schil.

Laat het taartje nog wel even ongeveer 1 uur – 2 uur in de koelkast staan om goed te kunnen opstijven voor je het gaat eten.

Note: Voor ik dit afsluit wil ik wel even vermelden dat ik niet gesponsord wordt door de merken die ik gebruik, en ik ze alleen vermeld om het makkelijker te maken voor mensen om de juiste producten te gebruiken.